Αποκατάσταση vintage πόρτας σε σπίτι Tudor της δεκαετίας του 1920


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/fepka/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Όταν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το σπίτι πριν από τέσσερα χρόνια, παρατηρήσαμε σημάδια ζημιάς στην εξώπορτα. Περιτριγυρισμένη από πέτρινα κλουβιά, η πόρτα έχει ένα σταθερό βιτρό παράθυρο με ένα ζωγραφισμένο στο χέρι οικόσημο που ανήκει στην οικογένεια που το έχτισε στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η πόρτα είναι επενδυμένη με δρυς στο εξωτερικό με συμπαγείς διακοσμητικούς μεντεσέδες και ταιριαστά εξαρτήματα πρόσβασης. Στο εσωτερικό η πόρτα είναι επενδυμένη με καρυδιά.

Κάποτε απειλήθηκε και τώρα επισκευάστηκε, η περίτεχνη τοξωτή πόρτα είναι έτοιμη για τα επόμενα εκατό χρόνια. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ: Για επισκευές, ο συγγραφέας μετέτρεψε την αυτοσχέδια επένδυση πάνω από την πόρτα σε διακόσμηση αποκριών.

Η κάτω ράγα ήταν ύποπτη. Ακόμη και από μακριά έβλεπες ότι η πόρτα είχε επισκευαστεί πριν, και όχι σωστά. Ωστόσο, το μέγεθος της ζημιάς δεν έγινε αμέσως σαφές. Μετακομίσαμε και βάλαμε την επισκευή στη λίστα υποχρεώσεων μας.

Άλλα έργα είχαν προτεραιότητα (συμπεριλαμβανομένης μιας πλημμύρας στο υπόγειο που κατέστησε αναγκαία μια ενδελεχή επισκευή του αποχετευτικού συστήματος), οπότε δεν φτάσαμε στην πόρτα αμέσως. Αυτή είναι η κύρια πόρτα μας, που χρησιμοποιείται καθημερινά, οπότε δεν άργησε να παρατηρήσει το βερνίκι να ξεφλουδίζει και να ξεφλουδίζει κατά μήκος του κάτω τρίτου της πόρτας, σημάδι εισόδου νερού.

Η ημικυκλική χάλκινη υδρορροή πάνω από την πόρτα δεν ήταν σωστά ρυθμισμένη και δεν ταίριαζε καλά με τον σχιστόλιθο. Το νερό της βροχής είχε κυλήσει μεταξύ της οροφής και της υδρορροής, δημιουργώντας ένα λεπτό τοίχωμα νερού που χτύπησε το ασβεστολιθικό περβάζι της πόρτας από κάτω. Το νερό αναπήδησε στην πόρτα και μετά διέρρευσε στο ξύλο όπου ξεφλούδιζε το βερνίκι. Ο παλιός, ξηρός κόκκος εγκάρσιας κοπής των κάθετων πλαισίων πάνω από την κάτω ράγα μούλιαζε επίσης νερό, προκαλώντας σημαντική, σχεδόν κρυφή σήψη του ξύλου.

Ξεκινήσαμε να επισκευάζουμε την υδρορροή για να αποτρέψουμε τη διαρροή νερού. Στη συνέχεια αφαιρέσαμε τον μεντεσέ του ιμάντα από το κάτω μέρος της πόρτας και στείλαμε την κάτω ράγα σε ένα τοπικό κατάστημα ξυλείας που μας πρότεινε ένας εργολάβος εξοικειωμένος με το σπίτι. Η κάτω ράγα ήταν πολύ μακριά για να σωθεί και ο ξυλουργός μας, ο Ricardo Martinez, πρότεινε επίσης την αντικατάσταση των τεσσάρων κάθετων πάνελ ένθετων, τα οποία υπέστησαν παρόμοια ζημιά.

Το 2021, το φινίρισμα στην κάτω πλευρά της πόρτας έδειξε σημάδια διόγκωσης και αποκόλλησης.
Όταν έπεσε, η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη που ο ιδιοκτήτης το είχε προστατεύσει με πλαστικό φύλλο.
Μόλις αφαιρέθηκε η κάτω ράγα, ο βαθμός εσωτερικής σήψης ήταν εμφανής.

Ο Martinez και η ομάδα του ταίριαξαν προσεκτικά το ξύλο και στις δύο πλευρές της πόρτας με το ίδιο είδος και κόκκους: δρυς στο εξωτερικό, καπλαμά καρυδιάς στο εσωτερικό. Για να προσθέσετε αντοχή και δομική σταθερότητα, οι επιφάνειες βελανιδιάς και καρυδιάς τοποθετήθηκαν μεταξύ τους σε έναν σταθερό πυρήνα διαστάσεων, παρόμοιο με αυτούς που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη κατασκευή θυρών υψηλής απόδοσης.

Οι επισκευές στην πόρτα περιελάμβαναν την αντικατάσταση της κάτω ράγας και των τεσσάρων κατακόρυφων πάνελ με ξύλο προσεκτικά προσαρμοσμένο στο αρχικό.

Αφού έγιναν οι επισκευές, ο Ρικάρντο και οι βοηθοί του προσπάθησαν προσεκτικά την πόρτα για να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζει σωστά. Έπειτα λείψανε και έβαψαν τα ξύλα για να ταιριάζει με τον υπάρχοντα λεκέ στα παλαιότερα σημεία της πόρτας.

Ο Ricardo Martinez και ο Eric Gutierrez δοκιμάζουν την πόρτα πριν από την τελική λείανση και λεκέ.

Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε ότι η πόρτα έχει ποτέ παραβιαστεί. Μια προσαρμοσμένη προστατευτική πόρτα καταιγίδας είναι επίσης καθ’ οδόν, επομένως η ανακαινισμένη πόρτα θα προστατεύεται για τα επόμενα χρόνια.

Η πρόσφατα ανακαινισμένη πόρτα.

Πηγές

Ξυλουργική και τοιχοποιία MartinezWinston-Salem, NC
(336) 362-4563

Πόρτες καμάρας (καινούριες):
Vintage πόρτες
vintagedoors.com
Πόρτες τοξωτές & στρογγυλές πάνελ, με καλούπια & τζάμια, σε πολλές διαμορφώσεις συμπεριλαμβανομένων διπλών, γοτθικών, με πλευρικά φώτα, σε 12 τύπους ξύλου

Comments (No)

Leave a Reply