Bayou Bliss – Old House Journal Magazine


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/fepka/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137
Σπίτι σε στυλ Bayou
Ο σοβάς από ασβέστη σε χρώμα σολομού κρεόλ τυλίγει ζεστά το σπίτι, υπονοώντας τη χρήση μιας κατασκευής μπρικέτας-εντρέ-ποτό από κάτω.

Η λευκή τους πλάκα ήταν ένα γραφικό σημείο κοντά στο Contraband Bayou – μέρος της προγραμματισμένης ανάπτυξης του Walnut Grove στη λίμνη Charles της Λουιζιάνα. Αφού μεγάλωσαν πέντε κόρες σε ένα σύγχρονο σπίτι Arts & Crafts, οι πελάτες οραματίστηκαν κάτι διαφορετικό για το επόμενο κεφάλαιο τους: ένα σπίτι με ρίζες στην αποικιακή ιστορία της Λουιζιάνα. Αποφάσισαν να αγκαλιάσουν τη ζεστασιά, το χρώμα και τη δεξιοτεχνία της κρεολικής και δυτικής ινδικής αρχιτεκτονικής.

Το κτήριο των λεωφορείων συνδέεται με το σπίτι μέσω ενός αερακιού/αυλακίου.

«Ήθελαν το νέο τους σπίτι να αντικατοπτρίζει πραγματικά την τοπική γλώσσα της νότιας Λουιζιάνας», λέει ο αρχιτέκτονας J. Everett Schram, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής του Walnut Grove Design Group κατά την ανάπτυξη του έργου. (Έχει ξεκινήσει από τότε τη δική του εταιρεία, Αρχιτέκτονας JE Schramστη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.) Ένας ντόπιος της Λουιζιάνας και λάτρης της νότιας αρχιτεκτονικής, ο Σραμ άδραξε την ευκαιρία να εμβαθύνει στις ακαδικές, κρεολικές και δυτικές ινδικές αποχρώσεις που επικρατούν στην περιοχή.

Ο κήπος παρτέρι του ιδιοκτήτη, στο μπροστινό μέρος, είναι έργο αγάπης. Περικλείεται από έναν παραδοσιακό ασβεστόλιθο φράχτη.

Στη Νέα Ορλεάνη, οι πελάτες του βρήκαν μια σημαντική πηγή αρχιτεκτονικής έμπνευσης: το Pitot House του 1799, μια από τις παλαιότερες κατοικίες της πολιτείας και ένα διάσημο παράδειγμα δυτικού ινδικού στυλ. Ήταν το σπίτι του πρώτου Αμερικανού δημάρχου της Νέας Ορλεάνης, James Pitot, και της οικογένειάς του από το 1810 έως το 1819. αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι από τις Ιεραποστολικές Αδελφές της Ιερής Καρδιάς. Αρχικά ένα κτήμα που περιβάλλεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το Pitot House τελικά περιβάλλεται από την πόλη και τώρα είναι ένας προορισμός στο κέντρο της πόλης.

Μια γκαλερί πάνω από τη βεράντα και μια εξωτερική σκάλα που συνδέει αυτούς τους διαδρόμους είναι παραδοσιακά στοιχεία της κρεολικής αρχιτεκτονικής της Λουιζιάνας.

Έχοντας κατά νου αυτό το ζωντανό ορόσημο – καθώς και τα σπίτια του φημισμένου αρχιτέκτονα της Λουιζιάνα A. Hays Town (1903-2005) που ερμηνεύτηκαν εκ νέου σε ακαδικό και κρεολικό στιλ – ο Schram σχεδίασε ένα εξοχικό σπίτι με κρεολική δυτική Ινδία που αγκαλιάζει την ιστορία στην αισθητική και τη νεωτερικότητα στη λειτουργία του . Βαθιές προεξοχές, περιτυλιγμένες βεράντες, εξωτερική σκάλα, μεγάλα γαλλικά παράθυρα και διατεταγμένες κολώνες (τοιχοποιία από γυψομάρμαρο στο πρώτο επίπεδο και στριμμένα κυπαρίσσια πάνω) είναι παραδοσιακά κρεολικά χαρακτηριστικά. Η τούβλα με ασβέστη προσθέτει στη νέα-παλιά αίσθηση.

Αριστερά: Οι πόρτες προς την είσοδο της οικογένειας και το mudroom συνδέουν το εσωτερικό με την πόρτα και την αυλή.
Δεξιά: Τα παραθυρόφυλλα ακολουθούν την καμπύλη των τοξωτών παραθύρων στην οικογενειακή πτέρυγα εισόδου του σπιτιού.

«Η οροφή μοιάζει με σχιστόλιθο, μια δημοφιλής τοπική επιλογή, αλλά το κεραμίδι από τερακότα έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες», σημειώνει ο Schram. «Απορροφά τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνει τη νύχτα και είναι πιο ανθεκτικό στις ζημιές από τον τυφώνα».

Μια βιβλιοθήκη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σπιτιού. ο μύλος είναι βαμμένος σε δύο αποχρώσεις του βαθύ μπλε-πράσινου. Οι πόρτες τσέπης σε αυτό το δωμάτιο επιτρέπουν θέα
από το τοιχοποιό τζάκι στο μεγάλο δωμάτιο. Απέναντι Η εσωτερική σκάλα από το πίσω μέρος του μεγάλου δωματίου βρίσκεται δίπλα στη βιβλιοθήκη.

Αντί για την πιο τυπική ανεστραμμένη οικιστική διάταξη, ο αρχιτέκτονας διατήρησε τους κύριους χώρους καθιστικού και την κύρια σουίτα στο ισόγειο, κρατώντας τον δεύτερο όροφο για τέσσερα υπνοδωμάτια και ένα ανεπίσημο οικογενειακό δωμάτιο. «Ιστορικά, οι πιο επίσημοι χώροι ήταν στον επάνω όροφο και τα υπνοδωμάτια και οι χώροι των υπηρετών στον κάτω όροφο λόγω πλημμύρας», εξηγεί ο Schram. «Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονταν τα τιμαλφή της οικογένειας και τα καλύτερα έπιπλα».

Αριστερά: Ένα κομψά απλό και αποτελεσματικό τζάκι Rumford κεντρίζει το υπέροχο δωμάτιο, όπου η Bella στηρίζεται κάτω από έναν αντίκα επιχρυσωμένο πολυέλαιο.
Δεξιά: Οι τοπικές παραδόσεις είναι ορατές παντού. κάτω, η οροφή αντιμετωπίζεται όπως στην αρχαία κρεολική
σπίτια, με εμφανή δοκάρια και σανίδες στον τελευταίο όροφο.

Για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας συμβατικής ανάποδης διάταξης, ο αρχιτέκτονας ξεγέλασε το μάτι με τις εξωτερικές λεπτομέρειες. «Τα μπαλκόνια και οι βεράντες του επάνω ορόφου είναι όλα τοποθετημένα ένα πλήρες σκαλί χαμηλότερα από τις γαλλικές πόρτες και η οροφή είναι ανυψωμένη πάνω από την οροφή, κάνοντας τον δεύτερο όροφο να φαίνεται μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», λέει.

Το γαλλικό μπλε αγκυρώνει μια ουδέτερη παλέτα. παραπάνω, τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν το φως γύρω από την φιλόξενη κουζίνα. Το πλακάκι τοίχου μαροκινής έμπνευσης προσθέτει υφή.

Με τη γκαλερί εισόδου να βλέπει ένα από τα δίκτυα της ανάπτυξης με δεντρόφυτα πεζοδρόμια, το σπίτι εκτείνεται πίσω σαν ένα μακρύ ορθογώνιο για να παρέχει ιδιωτικότητα. Αυτό το μήκος επιτρέπει στους κύριους χώρους διαβίωσης να επικοινωνούν οπτικά με ένα από τα αγαπημένα χαρακτηριστικά του πελάτη: τον κήπο τους, τακτοποιημένο σε ασβέστη pieux φράχτη με τσεκούρι σπασμένους κυπαρίσσιους στύλους.

Η Sadie χαλαρώνει στο κύριο καθιστικό, πλαισιωμένο με ανακυκλωμένο ξύλο και παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

«Παραδοσιακά, τα κρεολικά σπίτια είχαν τεράστιες αυλές πίσω από τις προσόψεις τους ή στην είσοδο εξοχικών σπιτιών. Επειδή αυτό το ζευγάρι αγαπά την κηπουρική, αποφασίσαμε αντ’ αυτού να δημιουργήσουμε έναν επίσημο κήπο παρτέρι, ένα μικρής κλίμακας αφιέρωμα σε μια κρεολική φυτεία», εξηγεί ο αρχιτέκτονας. «Λατρεύουν το πώς το σπίτι αγκαλιάζει τον κήπο κάτω από τις βεράντες και τη θέα στο bayou πέρα», συνεχίζει. «Σε αυτό το μέρος έχουν τα καλύτερα και των δύο κόσμων».

Στο πίσω μέρος του ακινήτου, ένα γκαράζ – σχεδιασμένο για να μοιάζει με ιστορικό σπίτι με πούλμαν από τούβλα – βρίσκεται κάθετα στην κύρια μάζα του σπιτιού και συνορεύει με το πίσω μέρος του κήπου. Ομοίως, μια επέκταση με θέα στον κήπο στην κύρια κρεβατοκάμαρα μιμείται την εμφάνιση μιας μικρής βεράντας που ήταν κλειστή. Τα ανακαινισμένα δοκάρια οροφής και οι αντίκες, πλατιές σανίδες από πεύκο δαπέδου προσθέτουν στην ψευδαίσθηση ενός παλιού σπιτιού που έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. (“Οι σανίδες δαπέδου αλλάζουν κατεύθυνση σε ορισμένα σημεία για να φαίνονται μπαλωμένοι”, σημειώνει ο αρχιτέκτονας.)

Αριστερά: Το τραπέζι αντίκες της οικογένειας, που αναπαλαιώθηκε από τον πατέρα του ιδιοκτήτη, κάθεται σε ανθεκτικά δάπεδα από σχιστόλιθο στο ντουλάπι.
Δεξιά: Οι γαλλικές πόρτες οδηγούν από την τραπεζαρία στη βεράντα και τον κήπο παρτέρι. Η πέτρα ψαροκόκαλου έχει ένα πολυστρωματικό περίγραμμα.

«Όταν ήμουν παιδί, ο A. Hays Town με ενέπνευσε πραγματικά να γίνω αρχιτέκτονας», λέει ο Schram. «Ο Τάουν ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς αρχιτέκτονες που ανέπτυξε το δικό του στυλ χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά για να κάνει ένα σπίτι να φαίνεται παλιό. Τα σπίτια του είναι γνωστά για τη δημοτική τους εξέλιξη, αφηγούνται ιστορίες προσθηκών ή ανακαινίσεων για να γεράσουν την παρουσίασή τους.

Ένα πέρασμα από το αμαξάκι με δύο κόλπους λειτουργεί και ως υπόστεγο, το οποίο «βοηθά στη διάσπαση του οπτικού όγκου που θα προέκυπτε από ένα ευρύτερο γκαράζ τριών αυτοκινήτων», εξηγεί ο αρχιτέκτονας. “Επίσης, διοχετεύει το αεράκι στην ιδιοκτησία, διατηρώντας την αυλή και τις βεράντες δροσερές ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.”

Στην είσοδο, ο κύριος όροφος ξεκινά με ένα υπέροχο δωμάτιο, όπου ένα χειροποίητο τζάκι από τοιχοποιία Rumford τραβά την προσοχή. Στη διπλανή βιβλιοθήκη, οι πόρτες τσέπης δίνουν θέα σε αυτό το τζάκι. Αν και το υπέροχο δωμάτιο είναι ανοιχτό στην τραπεζαρία πέρα, ο Schram τοποθέτησε στύλους στους πλευρικούς τοίχους για να υποδηλώσει ότι ένας (πλασματικός) εσωτερικός τοίχος είχε αφαιρεθεί.

Γενικά η εσωτερική αρχιτεκτονική είναι υποτονική, με λίγα στολίδια. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ιστορικό σπίτι Pitot έχει αντιγραφεί τόσο συχνά», λέει ο Schram. “Έχει παραδοσιακό στυλ, αλλά πολύ καθαρή αίσθηση.”

Οι καθρέφτες πάνω από τις πόρτες αναφέρονται σε μια εποχή κατά την οποία λειτουργούσαν για να παρέχουν διασταυρούμενο αερισμό. Η οροφή του ισογείου αναδημιουργεί την εμφάνιση των σανίδων και των δοκών του επάνω ορόφου που είναι ορατά από τα δωμάτια κάτω. Τούβλο, πλακάκια στέγης από τερακότα Ludowici και χειροποίητα φανάρια Bevolo (αυτά τα εμβληματικά φανάρια αερίου μπορείτε να τα βρείτε σε όλη τη Νέα Ορλεάνη) βοηθούν στη διατήρηση αυτού του σπιτιού γενεών.

«Αυτή η δομή εκμεταλλεύεται αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου από το τοπίο, το κλίμα και τις έντονες καιρικές συνθήκες της Λουιζιάνα», λέει ο Schram. «Η επιτυχία του ως σύγχρονου οικογενειακού σπιτιού αποδεικνύει τη διαχρονική αξία αυτής της αρχαίας δημοτικής γλώσσας».

Πηγές

αρχιτέκτονας
Αρχιτέκτονας JE Schram
τζέσραμ. com

οικοδόμος
Κατασκευή Walnut Grove
walnutgrovetnd.com

κήπους
Τοπία Broadlands
Longville, Λος Άντζελες (337) 725-3575

ντοκεραμοσκεπή
Ludowici
ludowici. com

τοιχοποιία από τούβλα
Τούβλο Cherokee
cherokeebrick.com

Windows
Ασπίδα πάλι
ασπίδα του καιρού. com

δάπεδα βεράντες
Αερότης
αεράτης. com

φανάρια εξωτερικού χώρου
Bevolo
bevolo.com

τζάκια
Ράμφορντ
Ράμφορντ. com

Comments (No)

Leave a Reply